Hoe verloopt uw bezoek?

Een bezoek aan de podoloog bestaat uit een aantal onderdelen.
Wij zullen de onderdelen kort met u doornemen.

Vraaggesprek

Een bezoek aan de podoloog begint altijd met een vraaggesprek. In het vraaggesprek maakt u kennis met uw behandelaar. Zij zal met u bespreken wat uw klachten zijn en proberen te achterhalen wat daar de oorzaak van is.

Indien u zonder verwijzing binnen komt zal de podoloog tevens met u een screeningsformulier voor de directe toegankelijkheid doornemen. Hierin staan een aantal algemene en klachtspecifiekere vragen om te bepalen of er risicofactoren aanwezig zijn waardoor er alsnog een verwijzing van de huisarts nodig is.

Inspectie

Uw behandelaar zal u vragen uw schoenen en sokken uit te doen. Tijdens de inspectie zal bekeken worden hoe de stand van uw voeten, benen, heupen en/of rug is en in hoeverre de voeten zich laten corrigeren.

Drukmeting

Vaak is het zinvol om een drukmeting uit te voeren om te bepalen hoe de drukverdeling onder uw voeten is. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een RS-Scan. Hiermee is het mogelijk om te kijken hoe de drukken onder de voet verdeeld zijn in een statische en dynamische situatie. Tevens kan de afwikkeling van de voet worden vastgelegd en geanalyseerd. Hiervoor wordt u gevraagd om op een drukmeetplaat te gaan staan. Deze plaat meet exact hoe de druk onder de voeten verdeeld is. Daarna wordt u gevraagd een aantal keren heen en weer te lopen over de drukmeetplaat. Zo krijgt de podoloog een beeld hoe de drukverdeling er uit ziet tijdens het lopen en hoe de afwikkeling van de voet zich ontwikkelt tijdens het lopen.
Dit is ook zeer waardevol bij de behandeling van diabetes patiƫnten die gevoelig zijn voor overmatig drukvorming.

Functieonderzoek

Tijdens het functieonderzoek zal de podoloog na gaan hoe het met de beweeglijkheid is gesteld van de gewrichten van de voeten, knieen, heupen en/ of rug. Hiervoor zal de podoloog allerlei testjes met u doorlopen. Daarbij is het soms nodig om uitgebreider te onderzoeken dan alleen het gebied waar u last heeft. Daarom is het aan te raden om comfortabel ondergoed te dragen en indien u dat prettiger vindt een kort sportbroekje mee te nemen. Welke testjes er gedaan worden is afhankelijk van de klachten die u ervaart.

Palpatie

Tijdens de palpatie zal de podoloog door te drukken op en rond het aangedane gebied proberen te achterhalen waar de klachten zich precies bevinden en welke structuren daarbij zijn aangedaan.

Ganganalyse

Tijdens de ganganalyse zal de podoloog u vragen een aantal keren in de ruimte op en neer te lopen. Zij zal hierbij vanuit meerdere zijden beoordelen hoe de voet zich afwikkelt tijdens het lopen. Tevens kan u gevraagd worden een aantal specifieke looptesten uit te voeren.

Scan

Om steunzolen op uw voeten op maat te kunnen maken zal u gevraagd worden om op een voetscanner te gaan staan. Deze scanner scant de onderzijde van uw voeten. Op basis van deze 2 en 3 dimensionale scan worden de steunzolen op maat ingetekend. Deze ingetekende scan wordt daarna gebuikt om de steunzolen 3 dimensionaal op te modelleren. Dit vormt de basis van de steunzolen die met een Cad-cam systeem zullen worden geproduceerd.

Schoeninspectie

Bij de schoeninspectie zal gekeken worden hoe het slijtage patroon is van de schoen. Hieruit kan de behandelaar veel informatie halen over de afwikkeling. Neem hiervoor dus schoenen mee die u regelmatig gedragen heeft. Tevens zal er gekeken worden of de schoenen stevig genoeg zijn voor uw voeten en of de maat van de schoenen goed is. Eveneens wordt er beoordeeld of de schoenen geschikt zijn voor het eventueel dragen van steunzolen.

Aan het eind van het onderzoek zal met u besproken worden wat er tijdens het onderzoek naar voren is gekomen en wat ons advies is met betrekking tot de in te zetten behandeling.

Wij zullen van te voren de kosten van de behandeling met u doornemen.
De specifieke kosten zullen door de behandelaar bepaald worden.